BTW en Marge

Met marge wordt in de handel bedoeld dat een ondernemer of bedrijf de btw van bepaalde in te kopen goederen bij de belastingdienst niet kan terugvorderen. Typische marge-goederen zijn: kunst, antiek of auto’s. In de autohandel heeft men het dan over een marge-auto. Alleen over de winstmarge wordt btw verrekend.
 
Bij aanschaf/inkoop van goederen – dus ook auto’s – wordt door iedereen altijd een bepaald percentage aan btw betaald. Bedrijven mogen deze betaalde btw verrekenen met de btw die zij moeten afdragen. Koopt een ondernemer echter een auto van een particulier dan kan de btw niet meer worden teruggevorderd. Btw kan door een particulier nu eenmaal niet apart in rekening worden gebracht aan een ondernemer. Als een ondernemer/bedrijf marge-goederen doorverkoopt dan wordt er alleen btw verrekend over de winst omdat over de inkoopsprijs al eens btw betaald is. De term “marge” maakt de ondernemer hierop attent.

Zodoende zijn goederen van een particulier, automatisch marge-goederen.
 
Van de zogenaamde “btw-goederen” zoals de “btw-auto”, is de btw voor bedrijven wel verrekenbaar.

Particulieren
Voor particulieren maakt het niet uit of een bepaald goed of voertuig onder de noemer “marge” te koop wordt aangeboden. Zij kunnen immers als eindconsument nooit btw terugvorderen. De prijs is voor hen dan ook altijd inclusief btw

 
Omzetbelasting of btw (belasting over de toegevoegde waarde) is een indirecte belasting die een overheid heft op de verkoop van producten of diensten. De belasting wordt geheven op de verwachte marktwaarde die aan een product wordt gegeven in elke stap van het productie- of distributieproces. Uiteindelijk wordt de btw betaald door de consument en door niet-btw-plichtige organisaties.

 
Heeft u nog vragen over BTW en Marge?
Neem dan contact op via info@123ford.nl